Σχολική Δράση για την επέτειο των εκατό χρόνων από τον Ξεριζωμό (1922) και την Ίδρυση του Ν. Σκοπού (1923)
Δείτε το βιβλίο στο bookcreator εδώ.
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς 2022-2023, εν όψει της επετείου των εκατό χρόνων από την ίδρυση του χωριού Ν. Σκοπού (1923) και της αντίστοιχης επετείου για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον Ξεριζωμό της Ανατολικής Θράκης (1922), ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Νέου Σκοπού αποφάσισε την πραγματοποίηση της εξής Σχολικής Δράσης:
«1922 – 2022: Η επέτειος μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ίδρυσης του χωριού Ν. Σκοπός Σερρών: κίνητρο για την εκμάθηση της τοπικής προσφυγικής Ιστορίας και μέσο για τη σύνδεση σχολείου και κοινότητας»
Η παραπάνω Δράση εντάχθηκε στα πλαίσια ομώνυμου Πολιτιστικού Προγράμματος και στον Άξονα 7 (Σχολείο και Κοινότητα) της αξιολόγησης σχολικής μονάδας. Υπεύθυνη του Προγράμματος και συντονίστρια της Σχολικής Δράσης είναι η φιλόλογος Χαρτίου Γεωργία.
Οι Δράσεις που υλοποιήθηκαν είναι οι εξής:
1. Απάντηση των μαθητών στο ερώτημα «Γιατί πρέπει να ξέρω την ιστορία των προγόνων μου;!». Επιλογή αποσπασμάτων από σχετικά κείμενα.
2. Έπειτα, οι μαθητές παροτρύνθηκαν να μελετήσουν τις ενότητες του κεφαλαίου “Ο Μικρασιατικός πόλεμος’’ από το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου. Το αποτέλεσμα της έρευνας κατέληξε σε σύντομο κείμενο.
3. Επίσκεψη των μαθητών της Α΄ Λυκείου στην Έκθεση Ντοκουμέντων από το αρχείο του Βασίλη Τζανακάρη που πραγματοποίησε το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και αφορούσε τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον ιστορικό της περίγυρο.
4. Επίσκεψη των μαθητών της Α΄ Λυκείου Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Ορφέα Ν. Σκοπού. Έρευνα στα αρχεία της για την Θρακική Ιστορία, τον Ξεριζωμό της Θράκης και την ίδρυση του χωριού Ν. Σκοπού.
5. Επίσκεψη στη σχολική βιβλιοθήκη, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με ιστορικά μυθιστορήματα της περιόδου του 1922, όπως τα παρακάτω: ‘’Μέσα στις φλόγες’’ της Διδούς Σωτηρίου, ‘’Νούμερο 31328’’ του Ηλία Βενέζη, ‘’Η Ιστορία ενός αιχμαλώτου’’ του Στρατή Δούκα, ‘’Χαμένος Παράδεισος’’ του Milton John, ‘’Λωξάνδρα’’ της Ιορδανίδου Μαρίας, ενώ μελέτησαν αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα ‘’Ματωμένα Χώματα’’ της Διδούς Σωτηρίου και ‘’Αιολική Γη’’ του Ηλία Βενέζη.
6. Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Ν. Σκοπού και ξενάγηση των μαθητών από την κ. Κατερίνα Καραμπαϊρη, τέως φιλόλογο του Γυμνασίου Ν. Σκοπού, τον κ. Πετρόπουλο Νικόλαο, απόγονο προσφύγων του παλιού Σκοπού, και τον κ. Χαμάλη Χρήστο, κοινοτάρχη του Ν. Σκοπού.
7. Συνέντευξη των μαθητών από τον κ. Πετρόπουλο Νικόλαο, απόγονο προσφύγων και γνώστη της προσφυγικής ιστορίας, των ηθών και εθίμων του τόπου καθώς και του τρόπου χρήσης των εκτιθέμενων στο Λαογραφικό Μουσείο σκευών και εργαλείων.
8. Τα παιδιά αρχίζουν να εξοικειώνονται με τη χρήση των παλιών σκευών, των παιχνιδιών και των εργαλείων. Σύντομα θα κληθούν από την Κοινότητα Ν. Σκοπού -στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον ξεριζωμό του 1922- να χρησιμοποιήσουν κάποια από αυτά.
9. Επίσκεψη και ξενάγηση των μαθητών στην αίθουσα τελετών του Ν. Σκοπού, της οποίας οι εσωτερικοί τοίχοι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον π. Βασιλάκη Βασίλειο με σκηνές από το διωγμό των κατοίκων από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης.
10. Δημιουργία κολάζ για τον Ξεριζωμό της Θράκης, την Ίδρυση του Ν. Σκοπού τη ζωή στον παλιό και Νέο Σκοπό με φωτογραφίες προσφύγων. Τα κολάζ εκτέθηκαν στον διάδρομο της εισόδου του σχολείου.
11. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση του χωριού Ν. Σκοπού Σερρών, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου έκαναν αναπαράσταση παραδοσιακού σκοπηνού γάμου.
12. Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου κατέγραψαν τις διηγήσεις των προγόνων τους.
13. Οι μαθητές έγραψαν διηγήματα με θέμα τον Ξεριζωμό.
14. Συγγραφή ποιημάτων για το ξεριζωμό των προγόνων τους και για τον νέο τους τόπο.
15. Στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων από τον Ξεριζωμό και την ίδρυσης του Ν. Σκοπού, στο σχολείο πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις: Έκθεση κολάζ με θέμα τον Ξεριζωμό του 1922, Έκθεση φωτογραφικού υλικού από τον παλιό και Νέο Σκοπό, Ιστορική ανασκόπηση της συγκεκριμένης περιόδου, Παρουσίαση ομιλιών, βίντεο με ιστορικά ντοκουμέντα και αφηγήσεις απογόνων προσφύγων του παλιού Σκοπού, Παρουσίαση θεατρικών δρώμενων από τους μαθητές, Παραδοσιακοί χοροί από όλη τη μαθητική κοινότητα.
16. Παρουσίαση των δράσεων του σχολείου στην πλατεία του χωριού Ν. Σκοπού στις 25 Μαρτίου. Έκθεση των κολάζ και των βιβλίων με τις δράσεις, τις διηγήσεις και τα ποιήματα των μαθητών.
17. Στο χώρο του σχολείου επίσης εκτέθηκαν τα βιβλία με τις δράσεις των μαθητών κι ένα γραμματοκιβώτιο, στο οποίο οι μαθητές καλούνταν να αφήνουν τα ποιήματά τους για τον τόπο τους και τον τόπο των προσφύγων προγόνων τους.
18. Συγγραφή και έκδοση ηλεκτρονικού και έντυπου βιβλίου με τις δράσεις του σχολείου. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι διηγήσεις των προσφύγων προγόνων καθώς και τα διηγήματα και ποιήματα των μαθητών για τον ξεριζωμό και τη νέα πατρίδα.
19. Δημοσίευση των Δράσεων στην Τοπική Εφημερίδα Νέος Σκοπός.
20. Τα κολάζ των μαθητών καθώς και το βιβλίο με τις δράσεις τους θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Δήμου τον Ιούλιο, ενώ σε αυτές θα παρευρεθούν τόσο μαθητές, όσο και καθηγητές του σχολείου.